OPEC: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με άγνωστη λίστα... καλεσμένων

OPEC: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με άγνωστη λίστα... καλεσμένων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:58 Δημιουργία 03/04/20, 13:56

Η ομάδα OPEC+ σπεύδει να φέρει σε επαφή τα μέλη της -και πιθανότατα και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη- μετά την έκκληση του Donald Trump για μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής για να σταματήσει η ιστορική κατρακύλα των τιμών του αργού.

Μια ψηφιακή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Θα είναι ανοιχτή σε όλους τους παραγωγούς -όχι μόνο για τα μέλη του OPEΟC και τους συμμάχους του- αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα συμμετέχει. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερώσει εάν θα συμμετέχουν.

Η "λίστα των καλεσμένων" είναι σημαντική καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μειώσει την παραγωγή, μόνο εάν άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μοιραστούν μέρος του βάρους. Η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που συγκάλεσε τη σύσκεψη, λέγοντας ότι θα επιδιώξει "μια δίκαιη συμφωνία".

Ο Τrump σόκαρε τις αγορές την Πέμπτη, γράφοντας στο Twitter ότι αναμένει από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να τη μειώσουν κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια -ή σχεδόν το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αλλά, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση, ο πρόεδρος θέλει να συνεισφέρουν και οι αλλοι παραγωγοί.

Υπάρχουν τεράστια εμπόδια για οποιαδήποτε συμφωνία: η Ρωσία έσπευσε γρήγορα να διαψεύσει την Πέμπτη ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη κι αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, μια μείωση κατά 10 εκατ. βαρέλια, μετά βίας θα μπορούσε να αναστρέψει την υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει προκαλέσει ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού. Οι traders εκτιμούν ότι η χαμένη ζήτηση θα μπορούσε να φτάσει έως κιια τα 35 εκατ. βαρέλια.

Το brent, το οποίο εκτοξεύτηκε περισσότερο από 40% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του Trump για να περιορίσει τα κέρδη του στη συνέχεια, σημειώνει άνοδο 9,45% σήμερα, στα 32,77 δολάρια.

Το αργό WTI κερδίζει 4,58% στα 26,48 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε