Ασιατικές αγορές: Στις επάλξεις...

Ασιατικές αγορές: Στις επάλξεις...

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:05 Δημιουργία 06/04/20, 10:03

Ανέκαμψαν οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την σχετική πρόοδο που φαίνεται να σημειώνεται σε κάποιες ιδιαίτερα πληττόμενες περιοχές του πλανήτη στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 4,17%, στις18.563,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 3,72%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 2,25% και στην Ταϊβάν ο Taiwan Wighted έκλεισε με άνοδο 1,61%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με ισχυρά κέρδη 4,33%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο DJ New Zealand αποτέλεσε "παραφωνία", με πτώση 1,21%. Στην ηπειρωτική Κίνα, οι αγορές είναι κλειστές λόγω εθνικής αργίας.

Τα κέρδη της Δευτέρας έρχονται μετά από τις απώλειες που σημείωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μείωση 701.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, στην μεγαλύτερη πτώση του συγκεκριμένου δείκτη απασχόλησης εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων λόγω κορονοϊού στην αμερικανική Πολιτεία της Νέας Υόρκης, την Ισπανία και την Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ηγέτες διεθνώς, που σημειώνουν ωστόσο ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί εάν οι πολίτες μειώσουν την επαγρύπνηση και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

"Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την πανδημία, αλλά είναι κάπως λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, δίνοντας στις αγορές την ελπίδα ότι επιτέλους τα μέτρα καραντίνας αρχίζουν να δίνουν αποτελέσματα", σημειώνει ο Jeffrey Halley της Oanda, σε σχόλιό του, προσθέτοντας ότι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, οι αγορές προσπαθούν να "κρατηθούν" από οποιοδήποτε σημάδια ελπίδας.

Ωστόσο, η κατάσταση σε άλλα σημεία του κόσμου όσον αφορά την εξάπλωση του ιού επιδεινώνεται.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αναμένεται να κηρύξει τη χώρα του την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μειωθεί η κοινωνική δραστηριότητα και να ελεγχθεί η πανδημία. Η δε κυβέρνηση της Ταϊλάνδης εξετάζει την πιθανότητα να διευρύνει την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία σήμερα ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί καθημερινά.

Κομβική στιγμή για την πορεία των αγορών την τρέχουσα εβδομάδα είναι η ανακοίνωση, την Πέμπτη, του εβδομαδιαίου αριθμού νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που θα δώσει δείγματα από την επίδραση που έχει στην οικονομία της χώρας η μερική ή ολοκληρωτική παύση οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε