Με τσιμπημένο επιτόκιο δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Μάρτιο

Με τσιμπημένο επιτόκιο δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Μάρτιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:51 Δημιουργία 06/04/20, 10:48

Με τσιμπημένο επιτόκιο δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον «κόκκινο» Μάρτιο, κατά τις μαζικές εκδόσεις ομολόγων, αντλώντας ρευστότητα από τις αγορές, ώστε να χρηματοδοτήσουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η συνολική αξία των εκδόσεων κρατικού χρέους από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ ανήλθαν στα 27 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ποσό τετραπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του περσινού Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv του Reuters. Παρ' όλα αυτά, το σύνολο του Ιανουαρίου ήταν ακόμη υψηλότερο, στα 45 δισ. ευρώ.

«Η παγκόσμια υγειονομική κρίση επιταχύνει τις ομολογιακές εκδόσεις των κυβερνήσεων, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους -ενέσεις ρευστότητας στο σύστημα υγείας, κρατικές εγγυήσεις, ειδικά επιδόματα κ.λπ- έχουν αυξηθεί», δηλώνει στο Reuters εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας.

Οι αυξημένες ανάγκες δανεισμού έρχονται σε μια εποχή που οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές συνοδεύονται και από άλμα των ομολογιακών αποδόσεων, εν μέσω της στροφής των επενδυτών στο ρευστό.
Οι συνθήκες, υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να προσφέρουν στους επενδυτές υψηλότερο premium κατά 6 με 18 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα: Για παράδειγμα, η ζήτηση στο ομόλογο 8 δισ. ευρώ του Βελγίου έφθασε στο ρεκόρ των 55 δισ. ευρώ, ενώ στο ομόλογο 5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας στα 30 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε