Covid-19: Το παγκόσμιο εμπόριο αντιμέτωπο με μια ιστορική κρίση

Covid-19: Το παγκόσμιο εμπόριο αντιμέτωπο με μια ιστορική κρίση

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 08/04/20, 21:37

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει ιστορική συρρίκνωση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 σε έναν πλανήτη σε καραντίνα, όπου τα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα και στο εμπόριο επιδεινώνουν ένα ήδη δυσμενές περιβάλλον εντάσεων και αβεβαιότητας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Το εμπόριο μπορεί να καταρρεύσει από 13% σε 32% φέτος στο χειρότερο σενάριο, αφού αυξήθηκε κατά 2,9% το 2018 και μειώθηκε κατά 0,1% το 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων του ΠΟΕ. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη χάσει τη δουλειά και το εισόδημά τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο, κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά πως με την πανδημία του νέου κοροναϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους

Η πανδημία, η οποία έχει μολύνει μέχρι σήμερα 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 80.000 έχουν πεθάνει, μπορεί να προκαλέσει «τη χειρότερη ύφεση ή τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση της ζωής μας», πρόσθεσε.

Έχοντας υπονομευτεί από εμπορικές εντάσεις και αναταράξεις από το Brexit, το εμπόριο αναμένεται να καταγράψει «διψήφια» ποσοστιαία πτώση «σχεδόν σε όλες τις περιοχές» του πλανήτη, ανέφερε ο ΠΟΕ στις ετήσιες προβλέψεις του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μείωση απειλεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, των οποίων οι εξαγωγές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν περισσότερο από 40% και 36% αντίστοιχα, στο πιο απαισιόδοξο ενδεχόμενο. Η μείωση στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική αναμένεται επίσης πάνω από 30%.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν και πρέπει να θέσουν τα θεμέλια μιας ενεργητικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης (...) Αν οι χώρες συνεργαστούν, θα δούμε ταχύτερη και πιο σταθερή ανάκαμψη από ό,τι αν κάθε χώρα ενεργήσει μόνη της», προειδοποίησε ο Αζεβέντο.

Συνολικά, η κρίση του παγκόσμιου εμπορίου θα είναι «πιθανότατα μεγαλύτερη από τη συρρίκνωση του εμπορίου που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009», τόνισε ο ΠΟΕ.

«Ολόκληροι κλάδοι εθνικών οικονομιών έχουν κλείσει, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μη βασικό λιανικό εμπόριο, τουρισμός και σημαντικό μέρος της μεταποιητικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε