H Fed ρίχνει 2,3 τρισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ για τον κοροναϊό

H Fed ρίχνει 2,3 τρισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ για τον κοροναϊό

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 09/04/20, 17:29

Νέα προγράμματα, μέσω των οποίων θα ρίξει 2,3 τρισ. δολάρια επιπλέον στη μάχη για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Τα προγράμματα αφορούν τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις, αλλά και πρωτοβουλίες χρηματοδότησης τοπικών και δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Fed ανακοινώνει απευθείας πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αφορά επιχειρήσεις με εργατικό δυναμικό έως και 10.000 εργαζομένους και έσοδα του 2019 κάτω από 2,5 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα προβλέπει αναστολή πληρωμής τόκων και κεφαλαίου για ένα χρόνο.

Παράλληλα, εγκαινιάζει πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημοτικών αρχών με χρηματοδότηση έως και μισό δισ. δολάρια. «Η υψηλή προτεραιότητα στη χώρα μας είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Ο ρόλος της Fed είναι να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ανακούφιση και σταθερότητα σε αυτή την περίοδο συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Οι πρωτοβουλίες της Fef ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα με τα στοιχεία για την απασχόληση, με τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας να ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και 6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των οικονομολόγων για απώλειες έως και 20 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα στον Απρίλιο.

Οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 261.000 την εβδομάδα έως και τις 4 Απριλίου, φθάνοντας στα 6,606 εκατ.

Αν σου άρεσε κάνε