Ξεπερνούν τα 3,75 δισ. οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο

Ξεπερνούν τα 3,75 δισ. οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:08 Δημιουργία 15/04/20, 13:03

Ισχυρή είναι η ζήτηση από πλευράς των επενδυτών για το νέο επταετές ομόλογο, με τις προσφορές περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου να υπερβαίνουν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα την Μ. Τετάρτη για την πρώτη ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το αρχικό guidance για την πώληση του νέου επταετούς ορίσθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το επίπεδο mid-swap και η τελική τιμολόγηση αναμένεται εντός της ημέρας.

Ανάδοχοι της έκδοσης -με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027- είναι οι τράπεζες Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Το εγχείρημα προανήγγειλε - και - χθες ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Action24, τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο, γιατί έχει κάνει το "κουμάντο" της από άποψη διαθεσίμων.

Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή της θέση.

«Φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού», υπογράμμισε, εξηγώντας πως δεν χρειάστηκε να βγούμε ως χώρα στις αγορές το τελευταίο διάστημα και πρέπει να το πράξουμε «γιατί πρέπει να τακτικά να επικοινωνούμε μαζί τους και να αποδεικνύουμε ότι η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα«.

«Προφανώς ενισχύονται και τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά δεν έχουμε την πρεμούρα που έχουν άλλες χώρες που δανείστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών«, πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε