Σενάριο της Λαγκάρντ για ύφεση έως και 15% στην Ευρωζώνη

Σενάριο της Λαγκάρντ για ύφεση έως και 15% στην Ευρωζώνη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:50 Δημιουργία 23/04/20, 17:46

Ακόμα και στο 15% ενδέχεται να φτάσει η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης εντός του 2020 λόγω του κοροναϊού, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε το παραπάνω ενδεχόμενο κατά τη σημερινή της παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η βασική εκτίμηση της κ. Λαγκάρντ είναι πως η ύφεση της Ευρωζώνης για το 2020 θα ανέλθει στο 2020

Ακόμα, η Γαλλίδα αξιωματούχος ζήτησε στήριξη της οικονομίας από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.

Αν σου άρεσε κάνε