Σταθερά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ εν μέσω κοροναϊού - Νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις

Σταθερά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ εν μέσω κοροναϊού - Νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:11 Δημιουργία 30/04/20, 14:55

Όπως αναμενόταν από τις διεθνείς αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε βασικά τα επιτόκια της κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, γνωστοποιώντας νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ακόμα, υπογραμμίζεται πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Στην ανακοίνωση, η ευρωτράπεζα προσθέτει, ότι χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III) και ότι ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs).

Ακόμα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση (QE), αν χρειαστεί.

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που αρχίζει εντός ολίγου.

Αν σου άρεσε κάνε