«Χασούρα» στην Ασία με το βλέμμα στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

«Χασούρα» στην Ασία με το βλέμμα στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:39 Δημιουργία 04/05/20, 09:35

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές στις συναλλαγές της Δευτέρας, με φόντο τον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστά λόγω επίσημων αργιών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο νοτιοκορεατικός KOSPI υποχωρεί κατά 2,69%, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει "βουτιά" 4,17%, με τη μετοχή της κινεζικής Tencent να υποχωρεί κατά 3,55%.

Στη Σιγκαπούρη, ο STI υποχωρεί κατά 2,41%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 2,47%. Ο Nifty 50 στην Ινδία βυθίζεται κατά 4,98%.

Αντίθετα τάση έδειξε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200, με άνοδο 1,41%. Η μετοχή της τράπεζας Westpac σημείωσε άνοδο άνω του 2%, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ανακοίνωσε μεγάλη μείωση κερδών στο α' τρίμηνο και αναβολή της πληρωμής μερίσματος στους μετόχους της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε την Κυριακή ότι πιστεύει πως ένα "λάθος" της Κίνας ήταν η αιτία της παγκόσμιας διάδοσης της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να στηρίξει περαιτέρω τον ισχυρισμό του. Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχαν αναφέρει την Πέμπτη ότι έχουν καταλήξει πως ο ιός δεν είναι "ανθρώπινης κατασκευής", ωστόσο ερευνούν ακόμη κατά πόσον η εξάπλωσή του συνδέεται με κάποιο "ατύχημα" σε εργαστήριο στην κινεζική Ουχάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, σε έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η Κίνα κατηγορείται ότι έκρυψε συνειδητά τη σοβαρότητα της κατάστασης στην πρώτη φάση της πανδημίας προκειμένου να διακρατήσει ιατροφαρμακευτικό υλικό.

"Μολονότι τα εντελώς συμπιεστικά ως προς την ανάπτυξη μέτρα περιορισμού αναμένεται να αρθούν μέσα στον Μάιο, η παγκόσμια αρνητική στροφή στην οικονομία αναμένεται να βαθύνει μέσα στο β' τρίμηνο", τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Mizuho Bank σε σημείωμά τους, συμπληρώνοντας ότι οι φόβοι για σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας διεθνώς, σε συνδυασμό με τη ρητορική Τραμπ κατά της Κίνας, ενδεχομένως να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανά τον κόσμο να ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 247.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, πάντως, εξέφρασε εκτός των άλλων την αισιοδοξία του την Κυριακή ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι πραγματικότητα πριν το τέλος του 2020.

Οι λειτουργοί του χώρου της υγείας, ωστόσο, θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν περάσουν ακόμη 12 έως 18 μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε