Τι «βλέπει» η Barclays για την Ελλάδα στην εποχή του Covid-19

Τι «βλέπει» η Barclays για την Ελλάδα στην εποχή του Covid-19

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:18 Δημιουργία 07/05/20, 15:15

Εκτόξευση του ελληνικού χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ «βλέπει» η Barclays για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα παρουσίασε τέσσερα συνεχή έτη δημοσιονομικού πλεονάσματος, με πρωτογενές ισοζύγιο άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

Τονίζει, πάντως, ότι η επιδείνωση θα είναι προσωρινή, επειδή το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί ξανά μετά την κρίση, ενώ τα ελλείμματα θα μειωθούν.

Εντούτοις, εκτιμά ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα της οικονομικής κρίσης, που βίωσε η χώρα.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα, η οποία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη σε αυτό το στάδιο όπως επισημαίνει. Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η Barclays δεν εκτιμά ότι η εκτόξευση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των πρόσθετων εκδόσεων χρέους συνολικά στην ευρωζώνη, υπό το νέο QE πανδημίας.

Σχετικά με τις επόμενες εκδόσεις, η τράπεζα σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει ένα σημαντικό premium, βγαίνοντας στις αγορές, ωστόσο το κόστος δανεισμού πιθανότατα θα είναι κάτω από τη μέση απόδοση του χρέους που ωριμάζει.

Αν σου άρεσε κάνε