Σε ανοδική τροχιά η Ασία

Σε ανοδική τροχιά η Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:38 Δημιουργία 18/05/20, 09:37

Κέρδη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το βλέμμα μεταξύ άλλων και στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,45%, στις 20.127 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να "κερδίζει" 0,49%. Στο Χονγκ Κονγκ, o Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,35%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει άνοδο 0,54% και ο Shenzen 0,34%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted, αποτελώντας "παραφωνία", υποχώρησε κατά 0,69%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 ενισχύθηκε ισχυρά, κατά 1,03%.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για το α' τρίμηνο έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,4% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020, ενώ το β' τρίμηνο η ύφεση αναμένεται να βαθύνει περαιτέρω. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο συρρίκνωση της τάξης του 4,8% ενώ για τον τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, η ύφεση υπολογίζεται περί το 20% ή και περισσότερο, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το δεύτερο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία εισήλθε έτσι σε ύφεση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank ανακοίνωσε εξάλλου ότι προχωρεί επίσης σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 4,7 δισ. δολ., προσθέτοντας ότι ο συνιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Alibaba, Τζακ Μα, παραιτήθηκε από το δ.σ. του,

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζ. Πάουελ, μιλώντας στην εκπομπή "60 Minutes” την Κυριακή, ανέφερε ότι η Fed διαθέτει διευρυμένο οπλοστάσιο για τη μάχη ενάντια στην ύφεση που έχει επέλθει λόγω των μέτρων περιορισμού, μολονότι ταυτόχρονα έκανε λόγο για δύσκολες ημέρες το προσεχές διάστημα, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά άνω του 30% το β' τρίμηνο και την ανεργία στις ΗΠΑ να φτάνει έως και το 25% για κάποιο διάστημα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αναμένει μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη, που θα εκτείνεται εντός του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε