Οριακά βελτιωμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Μάιο

Οριακά βελτιωμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Μάιο

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 21/05/20, 11:27

Μικρή βελτίωση σχετικά με την τραγική εικόνα του Απριλίου παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης για το Μάιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση, στις 27 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Ανοδικά κινείται και η μεταποίηση, με τον ΡΜΙ του τομέα στις 39,5 μονάδες, από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήλθε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

«Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει με πρωτοφανή ρυθμό, περίπου 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος του ΡΜΙ ενισχύει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται, καθώς τα lockdown καταργούνται περαιτέρω», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Αν σου άρεσε κάνε