Ασιατικές αγορές: Βαριά η... σκιά του νέου νόμου για το Χονγκ Κονγκ

Ασιατικές αγορές: Βαριά η... σκιά του νέου νόμου για το Χονγκ Κονγκ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:09 Δημιουργία 22/05/20, 08:00

Βαριά πέφτει η… σκιά του νέου κινεζικού νόμου για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ στις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng να καταγράφει ισχυρή βουτιά.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης καταγράφει πτώση 4,56% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, οδηγώντας σε απώλειες 1,2% τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας.

Η Κίνα αναμένεται να επιβάλει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, όπως γνωστοποίησε χθες κινέζος αξιωματούχος, και οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο της νομοθεσίας που έχει δει το Reuters, η Κίνα απαιτεί το Χονγκ Κονγκ να σταματήσει γρήγορα να εφαρμόζει τους κανονισμούς εθνικής ασφάλειας υπό το μίνι σύνταγμά της, τον λεγόμενο Βασικό νόμο. Το κινεζικό κοινοβούλιο δίνει στον εαυτόν του την εξουσία να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο και τον μηχανισμό εφαρμογής για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποτροπή, την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και την ξένη παρέμβαση, «ή όποιες ενέργειες θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Οι ενέργειες του Πεκίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εκτεταμένες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο απολαμβάνει πολλών ελευθεριών που δεν επιτρέπονται στην ηπειρωτική Κίνα. Ήδη, οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει σήμερα κατά των σχεδίων του Πεκίνου.

«Λόγω των νέων καταστάσεων και της ανάγκης, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ασκεί τη συνταγματική του εξουσία» να εδραιώσει νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς επιβολής προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε ο εκπρόσωπός του, Shang Yesui.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ σθεναρά» κατά της προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε επίσης την Κίνα, λέγοντας πως ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας και σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κλειδί για τη διατήρηση του ειδικού στάτους που έχει η περιοχή στην αμερικανική νομοθεσία, κάτι που την έχει βοηθήσει να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Η «Πράξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ» που εγκρίθηκε πέρυσι από τον Τραμπ, απαιτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί τουλάχιστον ετησίως πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί αρκετή αυτονομία ώστε να δικαιολογούνται οι ευνοϊκού αμερικανικοί εμπορικοί όροι.

Αν σου άρεσε κάνε