Μεταβατικό το σοκ του κοροναϊού στην Ελλάδα, εκτιμά ο Moody's

Μεταβατικό το σοκ του κοροναϊού στην Ελλάδα, εκτιμά ο Moody's

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:48 Δημιουργία 22/05/20, 16:29

TAGS

Την άποψη πως η κρίση και η ύφεση στην Ελλάδα λόγω του κοροναϊού θα είναι περιορισμένη εκφράζει ο Moody's, σε ανάλυση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Moody's, το το πιστωτικό προφίλ της χώρας περιορίζεται από το αυξημένο βάρος χρέους της χώρας, το οποίο ανερχόταν στο 177% του ΑΕΠ πέρυσι και συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των χωρών που εξετάζει.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού έχει διακόψει την τάση βελτίωσης στο πιστωτικό προφίλ της χώρας, αλλά λογικά θα αποτελέσει μόνο ένα «μεταβατικό σοκ», τονίζει ο Moody's

«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ η κυβέρνηση που εξελέγη πέρυσι τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει με υποσχέσεις να υλοποιεί το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων» συμπληρώνεται στην ανάλυση.

Όμως, προσθέτει, θα χρειαστεί διατήρηση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής από διαδοχικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα. Επίσης, και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών στη χώρα, θα πρέπει να διατηρηθούν και να διευρυνθούν.

Τα ατού της Ελλάδας όσον αφορά στο πιστωτικό της προφίλ περιλαμβάνουν τη σχετικά καλή οικονομική κατάσταση του πληθυσμού, το ήπιο προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους που επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία παρά το υψηλό χρέος, αλλά και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων ρυθμίσεις που έχουν συμβάλλει σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων, ενώ διατηρούνται τα ισχυρά δημόσια οικονομικά.

Στον αντίποδα, πιέσεις στην αξιολόγηση ενδέχεται να προκύψουν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ακυρώσει νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις ή εάν προκύψουν νέες εντάσεις με τους δανειστές του επίσημου τομέα.

Αν σου άρεσε κάνε