Πάνω η Ευρώπη κόντρα στη μάχη ΗΠΑ-Κίνας

Πάνω η Ευρώπη κόντρα στη μάχη ΗΠΑ-Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:35 Δημιουργία 28/05/20, 10:33

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κόντρα στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,65%, ο δείκτης του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,71% και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 επίσης κινείται ανοδικά κατά 0,655.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου κερδίζει 1,10% και ο ισπανικός δείκτης επίσης ενισχύεται κατά 0,59%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σχέση των ΗΠΑ – Κίνας. Μετά την εμπορική διένεξη και την πανδημία του κορονοϊού το νέο πεδίο αντιπαράθεσης είναι το Χονγκ Κονγκ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στο Κογκρέσο χτες Τετάρτη ότι το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ. "Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

"Επιβεβαίωσα στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν συνεχίζει να αξίζει την ίδια μεταχείριση" με την Ουάσιγκτον που του παρείχε μέχρι τώρα, είπε. Αυτό αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που χορηγήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία λόγω της αυτονομίας της.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεικτές τάσεις με το Χονγκ Κονγκ να κινείται πτωτικά και να φτάνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να υποχωρεί κατά 2%.

Αν σου άρεσε κάνε