Η ΕΚΤ διπλασιάζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Ιούνιο του 2021

Η ΕΚΤ διπλασιάζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Ιούνιο του 2021

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:33 Δημιουργία 04/06/20, 14:57

Κατά 600 δισ. ευρώ αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού (PEPP), με το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας να ανακοινώνει πως το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει σε 1,35 δισ. ευρώ με ορίζοντα έως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κοροναϊού έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν έως τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι επανεπενδύσεις του κεφαλαίου από τίτλους που ωριμάζουν υπό το πρόγραμμα APP θα συνεχιστούν πλήρως για μακρά περίοδο ακόμα και αφότου έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια.

Επαναλαμβάνει δε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει ως στόχο (κάτω αλλά κοντά στο 2%).

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από το στόχο του 2%.

Αν σου άρεσε κάνε