Η Λαγκάρντ αναμένει ύφεση 8,7% για την Ευρωζώνη το 2020

Η Λαγκάρντ αναμένει ύφεση 8,7% για την Ευρωζώνη το 2020

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:06 Δημιουργία 04/06/20, 16:03

Στο 8,7% θα κυμανθεί η ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης για το 2020 λόγω του κοροναϊού, όπως δήλωσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είπε, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020, ενώ το 2021 θα σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη η οποία ωστόσο δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,3% ο 2022.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η βελτίωση που παρατηρείται είναι χλιαρή.

Όπως υπογράμμισε, οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό , η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υποτονικές λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της πτώσης στις τιμές της ενέργειας.

Παράλληλα, η κ.Λαγκάρντ καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομική τόνωση ύψους 750 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ερώτηση για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ίδια επισήμανε ότι υπήρχε ομοφωνία όσον αφορά την ανάγκη ανάληψης δράσης, ενώ η συναίνεση για την αύξηση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 600 δισ. ευρώ ήταν ευρεία.

Αν σου άρεσε κάνε