Κερδοφορία στα ευρωπαϊκά ταμπλό κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες

Κερδοφορία στα ευρωπαϊκά ταμπλό κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:09 Δημιουργία 23/06/20, 11:06

Κερδοφορία επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες για τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τόσο σε αμερικανικό όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,61% στις 364,92 μονάδες, με τους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεχνολογίας να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,28% στις 12.416,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 1,21% στις 5.009,20 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,71% στις 6.287,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,25%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,34%.

Οι αγορές πήραν ώθηση μετά τις διευκρινίσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο για το ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει τελειώσει. Οι δηλώσεις του Ναβάρο έγιναν μετά τη συνέντευξη του στο Fox News στην οποία φάνηκε να υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο Ναβάρο διευκρίνισε ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει τελειώσει, και δήλωσε πως τα σχόλιά του είχαν "ληφθεί ​​εκτός πλαισίου". "Δεν είχαν καμία σχέση με την εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ", ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ με την Κίνα αποφασίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει "τέλος", συνδέοντας την προοπτική αυτή με την αμερικανική οργή για το γεγονός πως το Πεκίνο δεν έκρουσε νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού.

"Παίρνει τέλος", δήλωσε ο Ναβάρο χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ερωτηθείς σχετικά με τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το "σημείο καμπής" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως ενημερώθηκε για την εξάπλωση του κορονοϊού "αφού" αποχώρησε από την Ουάσινγκτον η κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την υπογραφή της λεγόμενης "Φάσης 1", τη 15η Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, σημειώνοντας μέσω tweet ότι "η εμπορική συμφωνία με την Κίνα παραμένει πλήρως ανέπαφη. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της Συμφωνίας!".

Αν σου άρεσε κάνε