S&P: Πλήγμα 3 τρισ. δολ. στην Ασία από τον Covid-19

S&P: Πλήγμα 3 τρισ. δολ. στην Ασία από τον Covid-19

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:57 Δημιουργία 26/06/20, 09:55

Οι οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα υποστούν πλήγμα 3 τρισ. δολαρίων από την πανδημία Covid-19 φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η προσπάθεια για εξοικονόμηση και για μείωση του χρέους θα επιβραδύνει τις δαπάνες, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Η S&P προβλέπει πως η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2020, αλλά το 2021 θα πετύχει ανάπτυξη 6,9%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings, Shaun Roache, δίνει εύσημα στην επιτυχία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τόσο στον περιορισμό του ιού όσο και στη χρήση μακροοικονομικών πολιτικών για τη στήριξη των οικονομιών, ωστόσο προειδοποιεί για μια «ύφεση του ισολογισμού» -όταν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά επιλέγουν να ενισχύσουν της αποταμιεύσεις, να αποπληρώσουν τα χρέη και να δαπανούν λιγότερα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα οικονομικά τους. Ως αποτέλεσμα, αναμένει η ζήτηση να παραμείνει χαμηλότερη απ’ ότι εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

«Η ύφεση που προκαλεί η Covid-19 δεν ξεκίνησε ως ύφεση ισολογισμού, αλλά μπορεί να καταλήξει έτσι», σύμφωνα με τον Roache. «Αυτό σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, βραδύτερη ανάκαμψη και μόνιμο πλήγμα στην οικονομία που θα διαρκέσει ακόμα και μετά την εύρεση εμβολίου».

Η S&P διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 1,2% για φέτος και 7,4% για το 2021, παραπέμποντας σε «εύθραυστη» εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα.

Η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ιό.

Η επιτυχία της Νότιας Κορέας στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και η τεχνολογική βιομηχανία της, θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί κα

Αν σου άρεσε κάνε