Unicredit: Γιατί διορθώνει τις εκτιμήσεις της για ύφεση και rebound - Η εικόνα για τον τουρισμό

Unicredit: Γιατί διορθώνει τις εκτιμήσεις της για ύφεση και rebound - Η εικόνα για τον τουρισμό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:40 Δημιουργία 29/06/20, 13:38

Ισχυρή «βουτιά» στα έσοδα του τουρισμού «βλέπει» η UniCredit για φέτος, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση για βαθιά ύφεση το 2020, αλλά ισχυρό rebound το 2021.

Ωστόσο, ακολουθώντας τα βήματα άλλων επενδυτικών οίκων όπως η Citi και η Capital Economics, η UniCredit αναθεωρεί τις προβλέψεις της, κάνοντας λόγο τώρα για μικρότερη ύφεση φέτος, αλλά και ηπιότερη ανάκαμψη το 2021.

Πιο αναλυτικά, βλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος (από 18,6% που έβλεπε πριν) κυρίως λόγω της ισχυρής βουτιάς στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ το ριμπάουντ το επόμενο έτος θα φτάσει το 12% (από 15,5% που έβλεπε πριν).

Όπως εξηγεί, η διόρθωση αντανακλά, μεταξύ άλλων, την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνει, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα, η UniCredit σημειώνει ότι η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που έφτασε το 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί.

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα γινόταν την άνοιξη για την καλοκαιρινή σεζόν είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς.

Δεδομένου ότι η «κανονική» τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο και μετά, οι χαμηλότερες κρατήσεις μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες-εταίρους και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος.

Αν σου άρεσε κάνε