Η Κύπρος άντλησε 1 δισ. ευρώ με νέα έξοδο στις αγορές

Η Κύπρος άντλησε 1 δισ. ευρώ με νέα έξοδο στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 07/07/20, 20:19

Πόσο ύψους 1 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι αρχικού στόχου για 750 εκατ. ευρώ, μέσω διπλής έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να εκφράζει σε γραπτή του δήλωση την ικανοποίησή του για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των αγορών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση, η οποία κάλυψε δέκα φορές την αρχική προσφορά.

Η έκδοση έγινε μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040 με ελάχιστο ποσό έκδοσης 250 εκατ. ευρώ για κάθε συναλλαγή. Για το ομόλογο λήξης το 2024 η ζήτηση ξεπέρασε τα €2 δις ενώ για το ομόλογο λήξης το 2040 η ζήτηση ξεπέρασε τα 3 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν κατά προσέγγιση στο 0,34% για το πενταετές και στο 1,47% για το εικοσαετές.

«Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η Κυριακή Δημοκρατία αποφάσισε να απορροφήσει συνολικά €1 δις», τονίζει ο κ. Πετρίδης και προσθέτει: «Η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του ποσού που είχε ανακοινωθεί αρχικά, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθεί να περιβάλλεται η Κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αγορές. Η αύξηση των ρευστών διαθέσιμων του κράτους δημιουργεί περισσότερες επιλογές για πιθανή αποπληρωμή πιο ακριβού ή και πιο βραχυπρόθεσμου χρέους στο προσεχές μέλλον μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και το ρίσκο του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, τονίζεται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μόνο προσωρινά δεδομένου ότι τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς αποκλειστικά και μόνο για εξόφληση του υφιστάμενου χρέους».

Αν σου άρεσε κάνε