Πάνω από το 20% η ύφεση του βρετανικού ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2020

Πάνω από το 20% η ύφεση του βρετανικού ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2020

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 12/08/20, 14:46

Ύφεση ρεκόρ -20,4% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ».

Τον Μάιο, με την επανέναρξη της λειτουργίας των εργοταξίων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέκαμψε κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφει η βρετανική οικονομία από την έναρξη των τριμηνιαίων στατιστικών μετρήσεων το 1955, επισημαίνει η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι ιστορικές διαστάσεις αυτής της ύφεσης αντανακλούν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και της οικονομικής δραστηριότητας που ίσχυσαν με την επιβολή του lockdown στις 23 Μαρτίου.

Η βρετανική υπηρεσία στατιστικής διευκρινίζει ότι κατά τα δύο τρίμηνα ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 22,1%, λίγο λιγότερο από το -22,7% που καταγράφηκε στην Ισπανία, αλλά περισσότερο από το διπλάσιο του -10,6% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ την ίδια χρονική περίοδο.

Ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, χειρότερη από το -18,5% της Ισπανίας και πολύ χειρότερη από το -13,8% της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η μεγαλύτερη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξηγείται από την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ισχύος των μέτρων του lockdown.

«Έχω πει κατά το παρελθόν ότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Τα σημερινά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους και, δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι. Αλλά υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Θα περάσουμε αυτήν την θύελλα», δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Αν σου άρεσε κάνε