Κόντρα στο γεωπολιτικό ρίσκο οι ασιατικές αγορές

Κόντρα στο γεωπολιτικό ρίσκο οι ασιατικές αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:55 Δημιουργία 08/09/20, 09:53

Κόντρα στις γεωπολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας κινούνται οι ασιατικές αγορές στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οι επενδυτές έχουν εστιασμένη την προσοχή τους αφενός στα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κι αφετέρου στη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι επιχειρήσεις ήταν πιο επιφυλακτικές για τις δαπάνες τους εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, η οικονομία συρρικνώθηκε 7,9% από το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με τη συρρίκνωση 7,8% που αναμενόταν αρχικά από το υπουργικό συμβούλιο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις υποχώρησαν 4,7% από το προηγούμενο τρίμηνο, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,5%.

Οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες, τονίζει σε report της η BNP Paribas. "Πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και δεν υπάρχει σημάδι τέλους της πανδημίας".

Η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου ήταν "σίγουρα το χειρότερο τρίμηνο" για την ιαπωνική οικονομία μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Takuji Okubo, υψηλόβαθμο στέλεχος στο The Economist Corporate Network. Μεσοπρόθεσμα, η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται "σε καλό δρόμο για ανάκαμψη", πρόσθεσε ο ίδιος στο CNBC. Ωστόσο, ο Okubo είπε ότι οι ανησυχίες παραμένουν για το ρυθμό της ανάκαμψης σε ένα επίπεδο που "φαίνεται φυσιολογικό".

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία παρ'όλα αυτά σημειώνει κέρδη 0,81%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,17%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,69%, ενώ ο Shenzhen Component σημειώνει κέρδη 0,37%. Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κερδίζει 1,06%.

Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις αφού η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για "εκφοβισμό" καθώς ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια δεδομένων την Τρίτη.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και προσπαθούν να πείσουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο να τις μπλοκάρουν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου δεν έχει αποκλείσει την ιδέα της άρνησης συνεργασίας με την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται επίσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τις πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία στη μετά Brexit εποχή κατά τους επόμενους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε