«Πράσινο» στην Ασία με το βλέμμα στη διαδοχή Άμπε και Fed

«Πράσινο» στην Ασία με το βλέμμα στη διαδοχή Άμπε και Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:02 Δημιουργία 14/09/20, 09:59

Στο «πράσινο» άνοιξαν τη νέα εβδομάδα οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πορεία της μετοχής του ιαπωνικού ομίλου SoftBank, μετά την ανακοίνωση της εκ μέρους του της συμφωνίας - μαμούθ για την πώληση της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών (chip) για κινητά τηλέφωνα Arm στην αμερικανική Nvidia.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,65%, στις 23.559,30 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται ισχυρότερα ανοδικά, κατά 1,30%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng "κερδίζει" 0,51%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai κερδίζει 0,46%, ενώ ο Shenzen υποχωρεί οριακά κατά 0,04%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted κέρδισε 0,88%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,68%.

Η μετοχή της SoftBank σημείωνε αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) "άλμα" 10,26%. Το τίμημα της συμφωνίας αγγίζει τα 40 δισ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή. Τα 21,5 δισ. θα δοθούν υπό μορφήν μετοχών της Nvidia, τα 12 σε μετρητά, ενώ ακόμη 2 δισ. θα πληρωθούν όταν "πέσουν" οι υπογραφές της συμφωνίας.

Στο πεδίο της ιαπωνικής πολιτικής, οι επενδυτές παρακολουθούν την κούρσα της διαδοχής του Σίνζο Άμπε στην ηγεσία του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία.

Ο επικεφαλής της γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου Yoshihide Suga θεωρείται ως φαβορί για τη διαδοχή, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Δεδομένου ότι το κόμμα ελέγχει την πλειοψηφία του κάτω σώματος του ιαπωνικού κοινοβούλιου, ο νέος ηγέτης του θα αναλάβει άμεσα και την ηγεσία της κυβέρνησης.

Ο κ. Suga θεωρείται ότι θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική των Abenomics, με σταθερά χαμηλή φορολογία και συνέχιση της απορρύθμισης, όπως αναφέρει ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Halley, είναι εάν ο νέος ηγέτης της ιαπωνικής κεντροδεξιάς θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία της κυβέρνησης.

Στην Αυστραλία, η μετοχή της Macquarie Group, σημείωσε πτώση άνω του 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει "βουτιά" 35% στα κέρδη του α΄εξαμήνου.

Στα ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται τέλος και η συνεδρίαση, εντός της εβδομάδας, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) συνεδριάζει επίσης εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην εξαιρετικά "χαλαρή" νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε