Ευρωζώνη: «Όπισθεν» για τις υπηρεσίες, νέα υψηλά για τη μεταποίηση

Ευρωζώνη: «Όπισθεν» για τις υπηρεσίες, νέα υψηλά για τη μεταποίηση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:26 Δημιουργία 23/09/20, 11:40

Μεικτά σινιάλα εκπέμπουν υπηρεσίες-μεταποίηση τον Σεπτέμβριο. Από τη μία, ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα των 50 μονάδων, από την άλλη ο PMI μεταποίησης ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητα της ευρωζώνης «φρέναρε«» τον Σεπτέμβριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών τράβηξε όπισθεν, λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, που οδήγησαν τις κυβερνήσεις σε επαναφορά περιοριστικών μέτρων και τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Reuters, αυτή η νέα πτωτική στροφή στον τομέα των υπηρεσιών, υπεραντιστάθμισε την ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης, που ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων δυο ετών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και σημαντικά χαμηλότερα των 51,7 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Όπως σημείωσε ο chief business economist του IHS Markit, Chris Williamson, «η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης έπεσε σε τέλμα τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις Covid-19 οδήγησαν σε νέα κάμψη της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή. Είναι εμφανής μια οικονομία δυο ταχυτήτων, με τα εργοστάσια να αναφέρουν πως η ανάπτυξη της παραγωγής ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως από τις εξαγωγικές αγορές και το άνοιγμα του τομέα λιανικής σε πολλές χώρες, όμως ο μεγαλύτερος τομέας υπηρεσιών άρχισε και πάλι να φθίνει».

Ο προκαταρκτικός PMI υπηρεσιών «βούτηξε» στις 47,6 μονάδες αυτόν τον μήνα από 50,5 τον Αύγουστο σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και της πιο απαισιόδοξης πρόβλεψης, που ήταν οι 50,5 μονάδες.

Επίσης, ο υποδείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 47,6 από 47,8.

Αντιθέτως, πολύ καλύτερα τα πήγε ο τομέας της μεταποίησης, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό διετίας, στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι των 51,9 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αν σου άρεσε κάνε