«Κόκκινα» τα ασιατικά ταμπλό για το ζεύγος Τραμπ - Πιέσεις και στο πετρέλαιο

«Κόκκινα» τα ασιατικά ταμπλό για το ζεύγος Τραμπ - Πιέσεις και στο πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:50 Δημιουργία 02/10/20, 09:45

Στο «κόκκινο» κινούνται τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας την Παρασκευή, στον απόηχο της είδησης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του twitter, ενημερώνοντας ότι και οι δύο θα ξεκινήσουν την καραντίνα και τη διαδικασία ανάκαμψης αμέσως. "Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί", αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο tweet του.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 χάνει1,39%. Οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας σημείωσαν μείωση 4% τον Αύγουστο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί αύξηση 3,2% τον Ιούλιο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 0,72% στις 23.018,50 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο είχε διακόψει τις συναλλαγές του λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η ανεργία στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας, ενώ η διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας μειώθηκε σε χαμηλό έξι και πλέον ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Τα στοιχεία έρχονται λίγο αφότου ο νέος πρωθυπουργός Yoshihide Suga δεσμεύθηκε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, να διατηρήσει τις εταιρείες λειτουργικές και να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό του κορονοϊού.

"Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναζητούν θέσεις εργασίας αλλά η αγορά εργασίας δεν είναι ισχυρή αρκετά ώστε να τους απορροφήσει. Ο ρυθμός ανάκαμψης της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να επιβραδυνθεί και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω", πρόσθεσε. Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 3% τον Αύγουστο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2,06 εκατ. άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους τον Αύγουστο, 490.000 περισσότεροι από ό,τι στον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και σηματοδοτώντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου.

Οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Ινδία είναι κλειστές σήμερα λόγω αργιών.

Εν τω μεταξύ, η είδηση για το ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του κόλλησαν κορονοϊό, ασκεί πιέσεις και στις τιμές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, χάνει 1,24 δολάρια ή 3,03%, στα 39,74 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου χάνει 1,06 δολάρια ή 2,74% στα 37,65 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών σημείωσαν επίσης πτώση σήμερα. Στην Αυστραλία, οι μετοχές των Beach Energy και Santos υποχωρούν κατά 7,3% ενώ και πάνω από 5% αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, η μετοχή της Inpex σημείωσε πτώση 3,25%.

Αν σου άρεσε κάνε