Το ΔΝΤ «μαζεύει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ύφεση το 2020

Το ΔΝΤ «μαζεύει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ύφεση το 2020

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:19 Δημιουργία 13/10/20, 15:39

Σε «μάζεμα» των εκτιμήσεων για το μέγεθος της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία το 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού προχώρησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Το ΔΝΤ αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,4% για το τρέχον έτος (αντί πρόβλεψης για ύφεση 5,2% προηγουμένως) ενώ για το 2021 το Ταμείο εκτιμά ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,2%.

Ακόμα, προβλέπει πως ανά την Ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 8,3% και η ανάκαμψη του 2021 θα φτάσει στο 5,2%.

Γενικά προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από το πιο «βαθύ» σημείο της ύφεσης, ωστόσο παραμένει η αβεβαιότητα και ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι παντού ο ίδιος. Το Ταμείο δίνει σημασία στη στήριξη των επιχειρήσεων για την διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά και για τη διατήρηση της ρευστότητάς τους.

Επισημαίνει ωστόσο ότι, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση, οι πολιτικές θα πρέπει να στραφούν προς την στήριξη της ανακατανομής της απασχόλησης από κλάδους που ενδέχεται να συρρικνωθούν μακροπρόθεσμα (τουρισμός) σε αναπτυσσόμενους τομείς (ηλεκτρονικό εμπόριο).

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μετάβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηριχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων μέσω επιδομάτων και επανεκπαίδευσης - προσανατολισμού. «Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις μεταφορές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο», αναφέρει.

Αν σου άρεσε κάνε