Έσπασε το φράγμα των 10 δισ. η ζήτηση για το 15ετές

Έσπασε το φράγμα των 10 δισ. η ζήτηση για το 15ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:07 Δημιουργία 21/10/20, 11:59

Ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετους ομολόγου.

Το αρχικό guidance για το επιτόκιο είναι Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης, δηλαδή διαμορφώνεται στη ζώνη του 1,27%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα η καθοδήγηση να αλλάξει σε Mid Swap συν 130 μονάδες βάσης ή πέριξ του 1,22%.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

Στόχος, όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ένα αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε αυτή την έκδοση, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως μπορεί να επιτευχθεί μία απόδοση μεταξύ του 1,15% και του 1,25%.

Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε