Σε «σύγχυση» οι Ευρωαγορές σήμερα Πέμπτη

Σε «σύγχυση» οι Ευρωαγορές σήμερα Πέμπτη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:47 Δημιουργία 03/12/20, 18:01

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρω-χρηματιστήρια και σήμερα Πέμπτη καθώς μετά από ένα πολυήμερο ανοδικό σερί τις τελευταίες εβδομάδες, η πορεία «αισιοδοξίας» φαίνεται να ανακόπτεται.

Χθες Τετάρτη, η Μ. Βρετανία υπήρξε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer-BionTech κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η αποστολή των πρώτων δόσεων από το Βέλγιο, να βρίσκονται ήδη καθ' οδόν.

Ωστόσο η «έπαρση» της Βρετανίας σχετικά με την ...εμβολιαστική πρωτιά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, να δηλώνει πως «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο» και τον ειδικό για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πέτερ Λίζε, να τονίζει πως «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης».

Η δήλωση που φαίνεται να πυροδότησε τις αντιδράσεις ήταν αυτή του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, σύμφωνα με τον οποίο το Brexit ήταν ο βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.

Παρ΄'ολα αυτά, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται να υποδεχθούν τα εμβόλια κατά του Covid-19, ανακοινώνοντας ημερομηνίες έναρξης μαζικού εμβολιασμού αλλά και των προτεραιοτήτων χορήγησης των εμβολίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,37% στις 6.487 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,39% στις 13.261 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,09% στις 5.577 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο αυξάνεται κατά 0,25% στις 22.026 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη χάνει 0,17 στις 8.206 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συγκεντρώνει κέρδη 0,04% στις 391.86 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε