Κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες για το πακέτο τόνωσης η Wall Street

Κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες για το πακέτο τόνωσης η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:49 Δημιουργία 23/12/20, 17:43

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες στις συναλλαγές της Τετάρτης, κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες για τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης των 900 δισ. δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 30.181 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 0,1% υψηλότερα, στις 12.830 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ανακάμπτει από τις τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις με κέρδη 0,4% στις 3.701 μονάδες.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε χθες Τρίτη το βράδυ το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το οποίο υιοθετήθηκε την προηγουμένη από το αμερικανικό Κογκρέσο, έπειτα από μήνες αδιεξόδου, λέγοντας πως δεν ήταν «αυτό που περίμενε», χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή» κι απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στις 2.000 δολάρια ή στις 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 803.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, από 885.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες στις 885.000.

Oι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,4% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο. Τον Οκτώβριο είχαν ενισχυθεί κατά 0,3%. Η προηγούμενη πτώση είχε σημειωθεί τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν βουτήξει 12,7%.

Tο προσωπικό εισόδημα κινήθηκε 1,1% χαμηλότερα τον Νοέμβριο. Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που το προσωπικό εισόδημα κινείται χαμηλότερα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,6% στα 47,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,24% στα 1.873 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,21 δολ./ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε