Κερδοφορία στην Ευρώπη με απανωτά ρεκόρ για τον DAX

Κερδοφορία στην Ευρώπη με απανωτά ρεκόρ για τον DAX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:18 Δημιουργία 08/01/21, 11:14

Κερδοφορία επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί άλλη μια σημαντική τονωτική ένεση τις επόμενες εβδομάδες, μετά την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον.

Με τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λευκό Οίκο να βρίσκονται στα χέρια των Δημοκρατικών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα το Κογκρέσο θα περάσει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο για την στήριξη της ανάκαμψης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs το πακέτο τόνωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 750 δισ. δολ. με τα 300 δισ. δολ. να είναι με τη μορφή επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσε και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η δήλωση αυτή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μετά τα θλιβερά και πρωτοφανή επεισόδια της Τετάρτης, όταν οι οπαδοί του εισήλθαν με τη βια στο Καπιτώλιο, διακόπτοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,7% στις 411,43 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,8% στις 14.079,92 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,7%, στις 5.710,68 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρότερα κέρδη 0,2% στις 6.869,93 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καταγράφει μικρά κέρδη 0,15%.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,4%, σύμφωνα με τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία της Destatis.

Αν σου άρεσε κάνε