Κύμα αισιοδοξίας λόγω... Μπάιντεν στην Ευρώπη

Κύμα αισιοδοξίας λόγω... Μπάιντεν στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:52 Δημιουργία 20/01/21, 19:46

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη την Τετάρτη με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά από μια πολιτική αναταραχή μερικών μηνών στη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τελετή στο Καπιτώλιο και έγινε μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ο Μπάιντεν είπε ότι «αυτή είναι μια μέρα για την Αμερική, μια μέρα για τη Δημοκρατία. Μια μέρα ιστορίας και ελπίδας, ανανέωσης και αποφασιστικότητας».

Κάνοντας αναφορές στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, πριν από μερικές μέρες, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη ο Μπάιντεν τόνισε: «σήμερα γιορτάζουμε όχι τη νίκη ενός υποψηφίου αλλά τη νίκη ενός σκοπού: της Δημοκρατίας».

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, η Τζάνετ Γέλεν, η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve και επιλογή του Μπάιντεν για το υπουργείο Οικονομικών, κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν γενναία δράση για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στην ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας για τον διορισμό της, η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθύτερη και πιο επώδυνη ύφεση, εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει και πάλι δράση.

Στην Ευρώπη, οι Ιταλοί επενδυτές παρακολούθησαν την αντίδραση στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία την Τρίτη. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του επιτρέπουν να παραμείνει στο αξίωμά του μετά την παραίτηση ενός εταίρου από τον συνασπισμό του την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 410,84 μονάδες, με πρωταγωνιστή τον κλάδο αυτοκινήτων. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 κέρδισε 0,8%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,77%, κλείνοντας στις 13,921.37 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,44%, κλείνοντας στις 6,742.40 και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,53%, κλείνοντας στις 5,628.44 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,93%.

Αν σου άρεσε κάνε