Και πάλι προς τα κάτω η οικονομία της Ευρωζώνης λόγω των lockdown

Και πάλι προς τα κάτω η οικονομία της Ευρωζώνης λόγω των lockdown

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 22/01/21, 15:04

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έπληξαν σοβαρά τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Με τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και διασκέδασης να αναγκάζονται να παραμείνουν κλειστές στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, η έρευνα αποτύπωσε τη σημαντική συρρίκνωση στον τομέα υπηρεσιών αλλά κατέδειξε επίσης ότι μεταποίηση παραμένει ισχυρή καθώς τα εργοστάσια έμειναν ανοικτά στην πλειονότητά τους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 47,6 μονάδες.

Με τη δραστηριότητα να είναι ακόμα σε κάμψη και τους περιορισμούς να αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα ακόμα, οι εταιρίες υπηρεσιών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις χρεώσεις τους. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στις 46,9 από τις 48,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια παρέμεινε ισχυρή και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση διατηρήθηκε άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, στις 54,7, αν και χαμηλότερα συγκριτικά με τις 55,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Αναλυτές στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στις 54,5 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,5 από τις 56,3 μονάδες.

Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση τα εργοστάσια μείωσαν και πάλι το προσωπικό τους, όπως κάνουν κάθε μήνα από τον Μάιο του 2019. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 48,9 από τις 49,2 μονάδες.

«Μια διπλή ύφεση για την οικονομία της Eυρωζώνης φαίνεται ολοένα και πιο αναπόφευκτη καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί για την COVID-19 έχουν περαιτέρω αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Κάποια ενθάρρυνση έρχεται από το γεγονός ότι η κάμψη είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την περυσινή άνοιξη, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σχετική ανθεκτικότητα της μεταποίησης, την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγικά προϊόντα και τα μέτρα του lockdown που ήταν λιγότερο αυστηρά κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι».

Αν σου άρεσε κάνε