«Τρομαγμένα» τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη

«Τρομαγμένα» τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 26/01/21, 09:05

Προς τα κάτω κινήθηκαν για την Τρίτη τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις των χθεσινών κερδών λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Σημειώνεται πως η Κίνα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ για να αποκλιμακώσουν την ένταση κατά του Πεκίνου, ενώ οι αναλυτές εστιάζουν στο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της Νότιας Κορέας από την πανδημία του Covid-19.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Nikkei στο Τόκιο έχασε 0,96% στις 28.546 μονάδες και ο Kospi στη Σεούλ «γκρεμίστηκε» 2,14% στς 3.140 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο ASX παρέμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολισθαίνει 2,19% στις 29.499 μονάδες και στη Σαγκαή ο Shanghai Composite πέφτει 1,28% στις 3.577 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά κατά 1% το 2020. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της 12ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από 1998, όταν το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε κατά 5,1% εν μέσω της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Νότιας Κορέας κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο. Επρόκειτο για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επέκτασης του ΑΕΠ μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, αντισταθμίζοντας τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των αυστηρότερων μέτρων που επέβαλε η Σεούλ, αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα υπολόγιζε ότι το 2020 η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3% του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε