«Βροχή» οι προσφορές για το νέο 10ετές

«Βροχή» οι προσφορές για το νέο 10ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:18 Δημιουργία 27/01/21, 15:13
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές το τρέχον έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση που υπήρξε οδήγησε σε μικρή μείωση της καθοδήγησης για το τελικό επιτόκιο στο 0,80% ή mid swaps+100 μονάδες, ενώ αρχικά είχε δοθεί καθοδήγηση για επιτόκιο 0,9% ή Mid Swaps + 110 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι, την τρέχουσα περίοδο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 0,67%, καταγράφοντας μικρή άνοδο το τελευταίο διάστημα από το ιστορικό χαμηλό του 0,55%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα στοχεύει φέτος σε εκδόσεις αξίας 8- 12 δισ. ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα υπάρξουν τέσσερις έξοδοι στις αγορές: Ιανουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο και Οκτώβριο.

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέκτεινε το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία PEPP στο 1,85 τρισ. ευρώ και επιτρέπει την ανεμπόδιστη παρουσία της χώρας μας στις αγορές των ομολόγων. Μάλιστα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021, με αποτέλεσμα η χώρα να μπορεί να δανείζεται φτηνά, χρηματοδοτώντας τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Η συγκεκριμένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι λήξης Ιουνίου 2031 και ανάδοχες τράπεζες είναι οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Το νέο 10ετές λήγει τον Ιούνιο 2031 και ανάδοχες τράπεζες είναι οι, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Αν σου άρεσε κάνε