Τι προβλέπει η Wood για τον ελληνικό τουρισμό φέτος

Τι προβλέπει η Wood για τον ελληνικό τουρισμό φέτος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:38 Δημιουργία 29/01/21, 13:36

Στο 1/3 του αντίστοιχου αριθμού του 2019 θα αντιστοιχεί ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood.

Σε ανάλυσή του για την ελληνική οικονομία, ο οίκος προβλέπει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ξένες επενδύσεις θα οδηγήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες σε υψηλότερα επίπεδα, αν και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων θα παραμείνουν αδύναμοι.

«Η ελληνική οικονομία υποφέρει από βαθιές και παρατεταμένες διαταραχές στην τουριστική βιομηχανία, αλλά επωφελείται αυξανόμενα από τις ροές ξένων επενδύσεων και την βελτίωση του βιομηχανικού τομέα», σημειώνει η Wood στην ίδια ανάλυση.

Σύμφωνα με τον οίκο, το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν ελαφρά πάνω από τις προσδοκίες του χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών που επέστρεψε σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση. Οι μηνιαίες μετρήσεις, όμως υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος το 4ο τρίμηνο και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει αδύναμη και το πρώτο. Ως αποτέλεσμα περιμένει ότι θα υπάρξει βαθιά ύφεση στο πραγματικό ΑΕΠ έως το 2ο τρίμηνο του 2021.

Ακόμη, η εκτίμηση είναι ότι η ανεργία θα μειώνεται αργά καθώς προχωρούμε, ακόμα και με το σενάριο μέτριας αύξησης των τουριστικών εσόδων.

Παράλληλα, τονίζει ότι το δημοσιονομικό αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνουν υψηλά σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δούμε πολύ περιορισμό τους το 2021 αλλά και το 2022. Σε κάθε περίπτωση όμως η χρηματοδότηση θα είναι «άνετη» χάρις στην στήριξη της ΕΕ.

Ως προς το ΑΕΠ, η ύφεση υπολογίζεται σε 10% για το 2020, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 5,3% το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε