Ευρωαγορές: Αναστάτωση και μεικτά πρόσημα στη «σκιά» Πάουελ

Ευρωαγορές: Αναστάτωση και μεικτά πρόσημα στη «σκιά» Πάουελ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:45 Δημιουργία 23/02/21, 20:11

Σε μεικτό έδαφος τερμάτισαν οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ για ενδεχόμενο αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αυτό, είπε ο Πάουελ, σημαίνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παρά την απότομη άνοδο που σημείωσαν φέτος οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η οποία πυροδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ήπιες και οι οικονομικές προοπτικές «εξαιρετικά αβέβαιες».

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ έθεσαν τους επενδυτές... σε αναμμένα κάρβουνα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη, μετά τα σχόλια Πάουελ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, χτες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έχασε 0,42%, κλείνοντας στις 411,32 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 13.864,81 μονάδες, χάνοντας 0,61%, την ώρα που ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,21% στις 6.625,94 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 5.779,84 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,72%, την ώρα που ο ιταλικός FTSE MIB, του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,30%.

Αν σου άρεσε κάνε