Χρονιά... 2015 η φετινή για την παγκόσμια αγορά ομολόγων

Χρονιά... 2015 η φετινή για την παγκόσμια αγορά ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:11 Δημιουργία 24/02/21, 10:06

Το χειρότερο ξεκίνημα από το 2015 είναι το φετινό για την παγκόσμια αγορά ομολόγων, όπως γράφουν οι FT, επικαλούμενοι ότι οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 θα πυροδοτήσουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι FT, ο δείκτης Bloomberg Barclays Multiverse που παρακολουθεί χρέος αξίας 70 τρισ. δολαρίων, έχει χάσει 1,9% από το τέλος του περασμένου έτους, σε όρους συνολικής απόδοσης που αντιπροσωπεύουν τις αλλαγές τιμών και τις πληρωμές τόκων.

Αν συνεχιστεί αυτό, θα πρόκειται για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από τα μέσα του 2018 και τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση πρώτου τριμήνου για τον ευρύτερο δείκτη σταθερού εισοδήματος των τελευταίων έξι ετών.

Η αντιστροφή στην αγορά ομολόγων άρχισε να ανεβάζει ταχύτητα τον Ιανουάριο, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ και ήγειραν την προοπτική για πιο επιθετικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, για να θεραπευτούν οι πληγές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Αλλά το sell-off έχει επιταχυνθεί και διευρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε το κρατικό χρέος που έχει υψηλή αξιολόγηση αλλά χαμηλό yield, και το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στον ταχύτερο πληθωρισμό που κατατρώει τις πληρωμές τόκων και τις αποδόσεις. Τα πιο μακροπρόθεσμα αμερικανικά treasuries έχουν χάσει πάνω από 9% σε βάση συνολικής απόδοσης φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

«Μπορεί επιτέλους να βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στον δρόμο προς την αναθέρμανση της οικονομίας», σύμφωνα με τον Ed Yardeni της Yardeni Research. «Βλέπω όλο και περισσότερες ενδείξεις αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς στήριξης που παρέχουν οι υπεύθυνοι χάραξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ως αντίδραση στην πανδημία.»

Αν σου άρεσε κάνε