Moody's: Credit positive η συμφωνία Alpha-DK

Moody's: Credit positive η συμφωνία Alpha-DK

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:32 Δημιουργία 25/02/21, 09:28

Πιστωτικά θετική κρίνει τη συμφωνία της Alpha BankΑ με την Davidson Kempner Capital Management LP (DK) η Moody’s σε ανάλυσή της.

Επισημαίνει ότι θα συμβάλει στη μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της ελληνικής τράπεζας και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Όπως σημειώνει, τα NPEs της Alpha BankΑΛΦΑ -1,58% θα περιοριστούν περίπου στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020, και επιπλέον θα μειώσει την έκθεση της σε χορηγήσεις που είναι σε βαθιά καθυστέρηση (δάνεια για τα οποία έληξε η σύμβαση από τον δανειστή και έχει ήδη ειδοποιηθεί ο δανειολήπτης) στα 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020. Τέλος, θα περιορίσει και τις χορηγήσεις που τελούν υπό προστασία του νόμου Κατσέλη (τα οποία ο οίκος επισημαίνει ότι είναι τα πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση), στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

H Moody’s περιγράφει τα βήματα της συμφωνία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μεταμορφώσουν την τράπεζα σε έναν πιο υγιή όμιλο με λιγότερο «κακό» ενεργητικό στον ισολογισμό. Ωστόσο η Alpha BankΑΛΦΑ -1,58% θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να βελτιώσει την υποκείμενη φερεγγυότητα.

Ο οίκος εκτιμά ότι η όποια σημαντική οργανική μείωση των NPEs θα καθυστερήσει δεδομένης της πανδημίας, κάνοντας απίθανο το στόχο να φτάσει η τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη του 2022.

Επιπλέον, η ελληνική τράπεζα γνωστοποίησε ότι εξυπηρετούμενα δάνεια 4,2 δισ. ευρώ ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε moratoria. Η Moody’s εκτιμά ότι κάποια εξ αυτών έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν μη εξυπηρετούμενα προκαλώντας βλάβη στην ποιότητα ενεργητικού.

Αν σου άρεσε κάνε