Αναλυτές: «Γκάζι» και επέκταση του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022

Αναλυτές: «Γκάζι» και επέκταση του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:51 Δημιουργία 05/03/21, 09:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο επίκεντρο της προσοχής επενδυτών και αναλυτών βρίσκονται οι αυξομειώσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων από την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών απέναντι σε μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Αφότου ο αμερικανικός 10ετής τίτλος εκτινάχθηκε στο 1,5% την προηγούμενη εβδομάδα, αποκλιμακώθηκε στη συνέχεια, για να αυξηθεί εκ νέου στο 1,4%, με τις κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια να θυμίζουν… roller coaster.

Με φόντο το παραπάνω σκηνικό, αναλυτές που συμμετέχουν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το ρυθμό αγοράς.

Πάνω από τους μισούς δε πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί χρονικά πέραν τον Μαρτίου του 2022, οπότε με τα σημερινά δεδομένα λήγει. Ταυτόχρονα, ένας στους πέντε περιμένει ότι θα αυξηθεί και σε μέγεθος, καθώς οι έως τώρα κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει δομικά το οικονομικό outlook.

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μέχρι σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανές εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν στην επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου.

Σχεδόν το 40% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξοδέψει το σύνολο του ποσού που έχει προβλεφθεί και ανάλογο ποσοστό ότι θα σταματήσει πριν φτάσει σε αυτό το σημείο. Η μέση εκτίμηση των τελευταίων είναι ότι θα διατεθεί ποσό 1,6 τρισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε