ΕΕ: Έκδοση κοινού χρέους 1 τρισ. δολ. τον Ιούνιο με ορίζοντα 5ετίας

ΕΕ: Έκδοση κοινού χρέους 1 τρισ. δολ. τον Ιούνιο με ορίζοντα 5ετίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:11 Δημιουργία 14/04/21, 11:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στόχος η χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας των 27 κρατλων-μελών - Περίπου το ένα τρίτο των 806 δισ. ευρώ θα είναι πράσινα ομόλογα - Τι αναφέρει εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου Bloomberg

Σχέδιο άντλησης έως 1 τρισ. δολαρίων από τις αγορές σε ορίζοντα πενταετίας αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας των 27 χωρών – μελών, στη μετά Covid εποχή.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του, στόχος του μπλοκ είναι η πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπό το σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με τη χρήση "βέλτιστης" πλατφόρμας για την πώληση ομολόγων και γραμματείων μέσω ενός τραπεζικών δικτύων έως τον Σεπτέμβριο.

Περίπου το ένα τρίτο των 806 δισ. ευρώ (962 δισ. δολ.) θα είναι πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο όρων που θα ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί να εκτελεί πράξεις χρηματοδότησης ύψους 150-200 δισ. ευρώ τον χρόνο για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2026", αναφέρεται στο έγγραφο. "Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τους σχετικούς πόρους".

Το έγγραφο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της ΕΕ να εισέλθει για πρώτη φορά ουσιωδώς ως ενιαία οντότητα στην αγορά ομολόγων, με μακροπρόθεσμο στόχο τα ομόλογά της να ανταγωνιστούν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως "ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο", δίνοντας ώθηση στην ενοποίηση του μπλοκ, αλλά και της ευρωζώνης, που περιλαμβάνει τις 19 από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται ανά τακτά διαστήματα, με ποικιλία ωρίμανσης από τα 3 έως τα 30 έτη, ενώ θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα γραμμάτεια, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα τελευταία θα χρησιμοποιούνται για ταχεία άντληση πόρων, ειδικά στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Οι επενδυτές αναμένεται να αγκαλιάσουν τις εκδόσεις, εκτιμά το Bloomberg.

Αν σου άρεσε κάνε