Ποιό είναι το σχέδιο για τρίτη έξοδο στις αγορές

Ποιό είναι το σχέδιο για τρίτη έξοδο στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:08 Δημιουργία 17/04/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Για τρίτη έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται ο ΟΔΔΗΧ - Στόχος η άντληση 2,5- 3 δισ. - Στο τραπέζι έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου - Το σενάριο για re-opening του 10ετούς

Σε νέα έξοδο στις αγορές, την 3η κατά σειρά εφέτος, αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η χώρα, υπό την πίεση της κάλυψης των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών από τα μέτρα για την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει τεθεί μια έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2,5- 3 δισ. ευρώ. Αν και, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το re-opening του υφιστάμενου 10ετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ο ΟΔΔΗΧ, εκμεταλλευόμενος τα χαμηλά επιτόκια στις αγορές, θα επιδιώξει την άντληση μεγαλύτερου ποσού από τα 12 δισ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικώς για εφέτος. Ενδέχεται δε, το συνολικό ποσό να ανέλθει ακόμη και στα 16 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επικείμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αν και, ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία επ’ ουδενί θα επιτευχθεί μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade, ευελπιστούν να μπουν γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οίκοι αξιολόγησης τηρούν στάση αναμονής, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, ενώ και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αναβαθμίσεις. Εν προκειμένω, σύμφωνα με τον Fitch, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει μια αναβάθμιση έως το τέλος του 2022. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται με ενδιαφέρον η ετυμηγορία της Standard and Poors στις 23 Απριλίου και των Moodys στις 21 Μαΐου, που γενικά διάκεινται θετικά έναντι της χώρας.

Επί του παρόντος, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να προχωρήσει χωρίς άγχος, δεδομένου ότι η επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο 2022 καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ως «επιλέξιμα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, υπό την «ομπρέλα» της ΕΚΤ έγιναν οι προηγούμενες έξοδοι και, κυρίως, η έκδοση του 30ετούς ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο.

Αν σου άρεσε κάνε