Οι προβολείς στην αξιολόγηση της S&P

Οι προβολείς στην αξιολόγηση της S&P

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:47 Δημιουργία 23/04/21, 15:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεν αναμένεται «έκπληξη» ως προς το αξιόχρεο της χώρας - «Κλειδί», ωστόσο, το σχόλιο του οίκου για την επικείμενη, τρίτη έξοδο στις αγορές

Στην αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να δει το «φως» απόψε, είναι στραμμένοι οι προβολείς.

Οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια «έκπληξη» ως προς το αξιόχρεο της χώρας, ωστόσο το σχόλιο που θα συνοδεύει την όποια αξιολόγηση του οίκου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται για την τρίτη στη σειρά έξοδο στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ-, με σταθερές προοπτικές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Fitch έχει εκτιμήσει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα παραμείνει σταθερή τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο οίκος σε πρόσφατο report του για το ελληνικό χρέος, σημείωνε πως η μείωσή του παραμένει «κλειδί» για την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον οίκο, το σταθερό outlook δείχνει πως η αξιολόγηση της χώρας πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη για μια περίοδο ενός-δυο ετών και ως εκ τούτου θα παραμείνει χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Fitch τόνιζε πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε θετική κίνηση στην αξιολόγηση, εάν το κρατικό χρέος επιστρέψει σε έναν σταθερό καθοδικό δρόμο από το 2021.

Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» του ΟΔΔΗΧ έχει τεθεί μία έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2,5- 3 δισ. ευρώ. Αν και, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το re-opening του υφιστάμενου 10ετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ο ΟΔΔΗΧ, εκμεταλλευόμενος τα χαμηλά επιτόκια στις αγορές, θα επιδιώξει την άντληση μεγαλύτερου ποσού από τα 12 δισ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικώς για εφέτος. Ενδέχεται δε, το συνολικό ποσό να ανέλθει ακόμη και στα 16 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επικείμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αν και ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία επ’ ουδενί θα επιτευχθεί μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade, ευελπιστούν να μπουν γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν σου άρεσε κάνε