Το 2022 «βλέπει» η Citigroup την επενδυτική βαθμίδα

Το 2022 «βλέπει» η Citigroup την επενδυτική βαθμίδα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:55 Δημιουργία 27/04/21, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αναπάντεχη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από S&P σηματοδοτεί την επιτάχυνση των θετικών εξελίξεων γύρω από την ελληνική οικονομία

Εφικτή «βλέπει» την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2022 η Citigroup, τονίζοντας πως η αναπάντεχη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από S&P σηματοδοτεί την επιτάχυνση των θετικών εξελίξεων γύρω από την ελληνική οικονομία.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, η αναβάθμιση της S&P οδηγήθηκε από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης πως το χαμηλό κόστος δανεισμού που έχει διασφαλίσει το PEPP και η μακροπρόθεσμη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους, συμβάλλουν στη βιωσιμότητά του. Οι θετικές προοπτικές που πλέον δίνει ο οίκος στη χώρα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών χάρη στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη η οποία θα είναι το αποτελέσματα της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και της περαιτέρω προόδου με το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Η Citi την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε την πιθανότητα επιτάχυνσης των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους εντός του 2021.

Οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν ότι αυτή η αναβάθμιση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο δείκτης χρέους έχει φτάσει πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι για τους οίκους αξιολόγησης, αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή δεν είναι η τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την επαναφορά της βαθμολογίας της επενδυτικής βαθμίδας το 2022, καθιστώντας την επιλέξιμη για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ, το "κλασσικό" QE, περίπου ή λίγο αργότερα από την ημερομηνία λήξης του PEPP που έχει θέσει προς το παρόν η ΕΚΤ (Μάρτιος-2022).

Αν σου άρεσε κάνε