Παρά τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για το πρόσφατο μαζικό «κύμα» πωλήσεων που «σάρωσε» τα διεθνή χρηματιστήρια, η σημερινή έξοδος της Ελλάδα στις αγορές έχει θετική υποδοχή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση έχει υποχωρήσει κοντά στο 3,5%, από 3,7%, όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών.

Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης για απόδοση στο 3% έχει βαθμό δυσκολίας.

Το ΥΠΟΙΚ σχεδίαζε να προχωρήσει στο εγχείρημα στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, όμως το μίνι «κραχ» στα διεθνή ταμπλό άλλαξε για λίγο το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Η έκδοση εντάσσεται στο εγχείρημα της δημιουργίας ποσού 18 έως 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει ως το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά τον επόμενο Αύγουστο.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το timing των προηγούμενων εβδομάδων ήταν σαφώς καλύτερο για την έκδοση, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε γράψει ξανά, το ενδιαφέρον για την ελληνική έκδοση είναι ισχυρό, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα, ως τους «πρωταθλητές» της Ευρωζώνης.