Σε «ελεύθερη πτώση»... διαρκείας η τουρκική λίρα

Σε «ελεύθερη πτώση»... διαρκείας η τουρκική λίρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:36 Δημιουργία 23/05/18, 11:33

Νέα «βουτιά» καταγράφει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Τετάρτης, διολισθαίνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ως το ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Αυτή την ώρα έχει περιορίσει λίγο τις απώλειές του, με το δολάριο να ενισχύεται 2,36% στις 4,7806 λίρες.

Σημειώνεται ότι τόσο ο οίκος Fitch όσο και o S&P χτυπούν «καμπανάκι» σε ό,τι αφορά την οικονομία της Τουρκίας.

Σε ανάλυσή της η Fitch σημειώνει πως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την πιθανότητα η ανεξαρτησία στη χάραξη πολιτικής να βρεθεί υπό πίεση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Αυτό αναμένεται να έρθει την ίδια στιγμή που οι πιο δυσμενείς παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα δοκιμάζουν τις αδυναμίες [της τουρκικής οικονομίας] που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, προσθέτει ο οίκος.

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι η λίρα συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση του νομίσματος αυτό το έτος οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων που περιλαμβάνουν:

-τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (USD16,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 από USD8,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2017)

-τον πληθωρισμό που παραμένει σε διψήφιο ποσοστό

-και τέλος τις πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody's και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις "σταθερές προοπτικές" που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε "πιθανόν".

Αν σου άρεσε κάνε