Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:38 Δημιουργία 23/05/18, 19:33

Με σημαντικές απώλειες άνω του 1% έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επέστρεψαν οι εμπορικές ανησυχίες αλλά και η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα αναζωπύρωσε την προβληματισμό για τον κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο πυροδοτώντας έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περίμεναν το όνομα του νέου Ιταλού πρωθυπουργού με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ανακρίβειες στο βιογραφικό του καθηγητή Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει προταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός από την κυβερνητική συμμαχία.

Τελικά, πριν από λίγο γνωστοποιήθηκε ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,27%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έχασε 1,47%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,13% και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 1,33%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 1,31%, ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε πτώση 1,51% και ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 1,12%.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διεύρυναν τις απώλειες τους μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της εταιρείας Markit τα οποία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης διολίσθησε το Μάιο σε χαμηλό ενάμισι έτους.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από 55,1 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 18 μηνών, με τον ρυθμό της οικονομικής επέκτασης να επιβραδύνει για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό 16 μηνών στις 53,9 μονάδες από 54,7 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες από 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε