Ο Τσίπρας τάζει, οι αγορές ανησυχούν!

Ο Τσίπρας τάζει, οι αγορές ανησυχούν!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:56 Δημιουργία 24/05/18, 07:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι συνεχείς αναφορές κυβερνητικών στελεχών για παροχές μετά τον Αύγουστο έχουν χτυπήσει καμπανάκι στις Βρυξέλλες, από όπου φτάνει το εξής μήνυμα στην Αθήνα: «Πέραν των προψηφισμένων αντιμέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει ευρώ παραπάνω ελάφρυνσης».

Αυτό είναι το μήνυμα των θεσμών, «βλέποντας» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταστρώνει γενναιόδωρα σχέδια παροχών, τα οποία είναι ικανά να τα «τινάξουν όλα στον αέρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκάλεσαν στις αγορές οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα».

Ο ίδιος υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το καλοκαίρι.

«Για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών» είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά τονίζοντας πως η αρχή θα γίνει από τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, οι αγορές ανησυχούν μήπως η κυβέρνηση ακολουθήσει την πολιτική των παροχών, η οποία θα εκτροχιάσει δημοσιονομικά την ελληνική οικονομία, την ώρα που αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της χώρας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτείται από τις αγορές, είναι μία μακροπρόθεσμη, σταθερή δημοσιονομική και οικονομικοπολιτική πορεία.

Σήμερα στο Eurogroup αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η μεταμνημονιακή εποπτεία που θα ασκούν οι θεσμοί, η οποία, όμως, προβλέπεται ότι θα «κλειδώσει» τον Ιούνιο, με τους δανειστές να κάνουν όλο και πιο σαφές αυτή ότι δεν θα βασίζεται στο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, που είδε το φως της δημοσιότητας τη περασμένη Τρίτη. Ο λόγος για ένα σχέδιο που «εξυπηρετεί» τον στόχο επιβεβαίωσης της πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής, καταγράφοντας τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, τη μη αναστροφή του ΕΝΦΙΑ και των άλλων μέτρων, ενώ περιγράφει σειρά δράσεων, ελάχιστες εκ των οποίων εξειδικεύει χρονικά.

Οι αγορές φοβούνται ότι το κλίμα παροχολογίας που έχει αρχίσει να διαμορφώνει η κυβέρνηση με τις κινήσεις της και η ρητορική της για την επόμενη μέρα, δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Παροχολογία, που ναρκοθετεί την προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, που θα συνεχιστεί μετά το τρίτο Μνημόνιο, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης εποπτείας από τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, η αποκάλυψη του ολιστικού σχεδίου στο τύπο απέδειξε ότι το περίφημο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα απλό ευχολόγιο, το οποίο δεν μπορεί να πείσει τις αγορές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

Αν σου άρεσε κάνε