Και η Λαγκάρντ για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Και η Λαγκάρντ για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:44 Δημιουργία 25/05/18, 10:37

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από τη Δύση κατά των προσπαθειών του Ταγίπ Ερντογάν για τις παρεμβάσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς λίγες μέρες από το Fitch και η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει πως η Άγκυρα δεν πρέπει να επεμβαίνει στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Μιλώντας στο Bloomberg, η διοικήτρια του ΔΝΤ ανέφερε πως τα μικτά σινιάλα ως προς το αν η τουρκική κεντρική τράπεζα δέχεται ή όχι πολιτικές παρεμβάσεις έχει προκαλέσει αίσθημα αβεβαιότητας στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να πιέζεται η τουρκική λίρα.

«Σε όρους νομισματικής πολιτικής, είναι πάντα καλύτερο όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Όπως σημείωσε, «ορισμένα από τα σχόλια που έγιναν (σ.σ. από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) προειδοποίησαν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους επενδυτές για το γεγονός πως ξαφνικά η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να βρίσκεται υπό οδηγίες, εντολές ή επιρροή». «Αυτό έχει δημιουργήσει μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης, που πέρασε στην αγορά».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης και στην Αργεντινή, λέγοντας πως το ΔΝΤ εργάζεται ενεργά με τους αξιωματούχους της Αργεντινής προκειμένου να σχεδιαστούν μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Αν σου άρεσε κάνε