«Τσιμπημένα» επιτόκια έβγαλε το crash test των ιταλικών δημοπρασιών

«Τσιμπημένα» επιτόκια έβγαλε το crash test των ιταλικών δημοπρασιών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:03 Δημιουργία 30/05/18, 12:59

«Τσιμπημένα» επιτόκια έβγαλε το πρώτο crash test εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η χώρα προχώρησε την Τετάρτη, την επομένη μίας απίστευτης «κατρακύλας» στο Μιλάνο και της εκτίναξης των ομολόγων, στις εκδόσεις 10ετών και 5ετών τίτλων.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη το επιτόκιο άγγιξε το 3% έναντι 1,7% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία με τον δείκτη κάλυψης να φτάνει τις 1,38 φορές. Πρόκειται για υψηλό 4ετίας, καθώς η απόδοση «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάϊο του 2014.

Στη δεύτερη, το επιτόκιο αναρριχήθηκε στο 2,32% από μόλις 0,56% στην προηγούμενη έκδοση. Πρόκειται για υψηλό τριμήνου και συγκεκριμένα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, νέες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κάνουν η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων αφότου ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση για τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών Πάολο Σαβόνα.

«Τα δύο κόμματα προσπαθούν να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού για κάποιο άλλο όνομα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο συνασπισμός μπορεί να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και το νέο ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Στο μεταξύ σε νεότερη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποτυπώνεται άνοδος οκτώ ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με τις εκλογές που έγιναν στις 4 Μαρτίου για την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «Corriere della Sera», η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 25,4%, ενώ η στήριξη των πολιτών στο λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο να παραμένει σταθερή στο 32,6%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Δευτέρας έδειχνε ότι η Λέγκα ανεβαίνει στο 27,5% –άλμα 10 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου– ενώ τα 5 Αστέρια κυμαίνονται στο 29,5%.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο κόμματα θα εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο.

Κι όλα αυτά με τη γειτονική χώρα να βαδίζει σε πρόωρες εκλογές ύστερα από την απροσδόκητη, για τους περισσότερους αναλυτές, απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο Ματαρέλα απέρριψε, τη Δευτέρα, την κυβέρνηση που του είχαν εισηγηθεί οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου λόγω της προτεινόμενης ανάθεσης του υπουργείου Οικονομικών στον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.

Ο Κάρλο Κοταρέλι συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Καθώς η Λέγκα και τα 5 Αστέρια διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή του θεωρείται πολιτικά νεκρή προτού καν ανακοινωθεί. Το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να ανακοινώσει ονόματα υπουργών ενίσχυσε τις εικασίες για το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Μάλιστα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι τα κόμματα στο σύνολό τους φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.

Πληροφορίες έκαναν λόγο και για νέα εμπλοκή χθες το βράδυ, λόγω της απόφασης κάποιων υποψηφίων υπουργών να μην πάρουν τελικά μέρος στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Σήμερα πάντως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αν σου άρεσε κάνε